Voedingsmiddelenindustrie heeft wake-up call nodig

Traceability

Onze specialisten Berry Kragt en Edwin van Nieuwenhoven – voorvechters van voedselveiligheid - vertellen waar het vaak mis gaat in de keten en wat je daaraan kunt doen.

Voedselveiligheid is in de voedselverwerkende industrie van enorm belang, omdat eindgebruikers er blind op moeten kunnen vertrouwen. De realiteit is alleen dat voedselfabrikanten en machinebouwers te maken hebben met een doolhof aan regels, eisen en wetgeving. Veel fabrikanten leunen daarom steeds meer op de kennis van hun leveranciers als het gaat om dit complex onderwerp. Is dat terecht? 


FEIT!
Traceability is een lastig te implementeren onderdeel. ERIKS-specialisten Berry Kragt en Edwin van Nieuwenhoven – voorvechters van voedselveiligheid – zien bedrijven met dit thema worstelen. Waar lopen zij in tegenaan bij traceerbaarheid conform EC1935/2004? Lees hieronder hun verhaal.

Hoe vaak krijgen we niet te horen: “Waar komt dit materiaal vandaan?” of “Show me your certificate!” Het is eigenlijk net als met vlees: de biefstuk die op jouw bord terechtkomt wil men kunnen herleiden tot aan de koe. Als het nodig is willen ze weten waar de koe stond, in welk (wei)land en bij welke boer. Traceability gaat ver, en is net zo relevant in ‘kunststoffenland’.

Wat kunststoffen betreft moeten we in staat zijn te traceren waar een product of grondstof vandaan komt. Dat gaat volgens de afgesproken richtlijnen en kan alleen als iedereen in de keten zich hieraan houdt. EC1935/2004 is niet optioneel; het is wetgeving. 

Vaak moet er een Food Grade oplossing worden geboden, van materiaal dat niet goed herleidbaar is. Zo’n kunststof of component is ooit ergens geproduceerd, maar er kan geen 100% garantie gegeven worden. Dat is óók de uitdaging bij traceability: het ‘indekken’ tegen grote problemen of aansprakelijkheid. Er is iets fout gegaan, dat kan bijvoorbeeld contaminatie zijn met een claim als gevolg. Je moet terug naar de bron kunnen om erachter te komen of iets Food Grade is of niet.

We maken ons soms zorgen over de onbekendheid met de EC1935/2004-wetgeving. Zelfs bij die grote spelers in de food waar je het misschien niet van verwacht. Wat dat betreft heeft de voedingsmiddelenindustrie echt een wake-up call nodig. 

Traceability van ERIKS

 

  • Contaminatiewetgeving - EC1935/2004

  • Materiaaleisen - EC10/2011

  • Kwaliteitseisen - EC2023/2006

  • 100% traceerbaarheid

  • Declaration of Compliance (VvO)

 


“Traceability is geen ‘verhaal’, het is een werkwijze”

Bewustwording door voorlichting

Vanuit ERIKS willen we fabrikanten en machinebouwers overtuigen van het belang én de naleving van de bestaande wetgeving. Alleen op die manier kunnen we met z’n allen grote problemen op het gebied van voedselveiligheid voorkomen.

Gelukkig zijn er ook partijen in de markt actief die behoorlijk vooruitstrevend bezig zijn. Bijvoorbeeld een Amerikaans bedrijf in het hogere farma segment. Toen we daar op werkbezoek kwamen, werd echt iedereen bij elkaar geroepen. De inkoper, de technische dienst, de kwaliteitsmanager – iedereen die ook maar iets met het topic traceability te maken heeft.

Na zo’n sessie merk je dat mensen ‘wakker worden’. Ze zien het belang en gaan er ook mee aan de slag. Dan treedt er een soort mechanisme in werking van alertheid en pro-activiteit. De kwaliteitsmanager zegt dan tegen zijn collega: “Hé, wat hier gebeurt, dat kán niet in onze productie.” Iedereen is op de hoogte en corrigeert elkaar, vanwege de processen die zijn besproken en vastgelegd. Dit is één van de manieren waarop wij bedrijven helpen met de bewustwording rond het thema traceerbaarheid in de keten.

Maar bij grote bedrijven maken we ook het volgende mee: op het hoogste niveau binnen de organisatie mogen wij ons verhaal vertellen, alleen de technische dienst heeft snel iets nodig. Deze afdeling is door de haast dan niet geïnteresseerd in een certificaat of traceerbaarheid. En dat is een risico. 

Concrete ondersteuning

ERIKS biedt diepgaande ondersteuning. Wij merken dat bedrijven moeite hebben met vraagstukken rondom de invoering of verdere verbetering van de EC1935/2004-wetgeving binnen hun eigen processen. ERIKS biedt bedrijven concrete support, zoals:

  • Presentaties om jouw kennis over EC1935/2004 te vergroten

  • Praktische hulp bij EC1935/2004 approval van installaties

  • Productiemethoden volgens GMP2023/2006

  • Een groeiend assortiment EC1935/2004 en EU10/2011 approved componenten

“ERIKS maakt makkelijker, wat voor veel bedrijven moeilijk is”

Terugroepacties

Er zijn heel wat recalls in de voedselketen, vooral als het om noten, peulvruchten, fruit en vis gaat. Wat Mars in 2016 ondervond omdat ze een dop in de productlijn lieten vallen, heeft op zich niet zoveel met traceability te maken. Maar wél met de enorme impact van een terugroepactie. Je zult zo’n kostbare actie maar moeten ondernemen, en je product in 60 landen moeten terugroepen, omdat jij je proces even niet goed op orde had. 

Een ander voorbeeld is het geval met de bekende cornflakes. De geur en smaak van de cornflakes werden aangetast omdat de binnenzak ging migreren met de kartonnen verpakking. Een kleiner bedrijf zou faillissement aan moeten vragen, omdat er miljoenen dozen uit de handel werden gehaald. Neem je als bedrijf niet je verantwoordelijkheid en kijk je weg, dan kun je de gevolgen van een claim niet overzien.

Bij een controle wapperen bedrijven soms met een briefje waar EC1935/2004 op staat, en zeggen: "Dit is een certificaat dat mijn leverancier mij gegeven heeft.” Maar dan ben je er nog niet. Traceability is maar een stukje van de puzzel die je moet leggen. Wat denk je van de migratiewaarden die moeten kloppen qua product en toepassing? Je hebt een certificaat nodig, een DOC – document of compliance – waar een verwijzing naar je tekening(nummer) in staat, specifiek gekoppeld aan een order. Een briefje waarop staat dat een materiaal ‘ergens’ aan voldoet, is niet genoeg bij een audit.

Gecertificeerde eindproducten

Een Food Grade bewerkt product wordt intern getraceerd op batch- en productieordernummer. Als onze productie klaar is met het kunststofeindproduct, doorlopen wij alle stappen op onze checklist. Het EC1935/2004-certificaat is gekoppeld aan het eindproduct.

Certificaat verplichting volgens EC1935/2004:

  • Batchnummer materiaal  
  • Het ordernummer   
  • Ordernummer ERIKS  
  • Op regelniveau  
  • Kloppende migratiewaarden


Al deze gegevens zijn belangrijk om de traceerbaarheid te waarborgen. Door deze werkwijze zijn wij in staat om jouw order te traceren tot aan het granulaat van de leverancier.

“We maken ons soms zorgen, ook over de grote spelers waar je het niet van verwacht”

Makkelijker maken wat moeilijk is

Als een bedrijf bij ons aanklopt, brengen wij iedereen bij elkaar: inkoop, verkoop en productie, maar vooral kwaliteitsmanagement (zij hebben mandaat). Kwaliteitsmanagement bepaalt wat er wel of niet gebeurt in het productieproces. Ook begrijpt deze afdeling het belang van traceability: het herleiden van een product van A tot Z.  Wij maken al die stappen inzichtelijk en controleerbaar.

Soms wordt het zelfs tégen ons gebruikt, dat we het ‘te ingewikkeld’ maken. “Typisch ERIKS, ze willen weer de beste zijn.” Maar wij zijn de standaard niet. Elke keer moeten we duidelijk maken dat het hier om wetgeving gaat. Het is niet vrijblijvend of optioneel. Deze norm is al sinds 2004 van kracht, en sinds 2016 mag er op beboet worden. Wij maken juist makkelijker wat voor veel bedrijven moeilijk is.

Dit geldt niet alleen voor industriële kunststoffen, maar ook voor leidingsystemen, afdichtingen, slangen en alle componenten die wij leveren en in contact komen met voedingsmiddelen. En “we practice what we preach.” ERIKS wordt zélf geaudit door Lloyds. Binnen ERIKS houden we onze voorraden gescheiden tussen Food Grade en ons standaard assortiment om contaminatie te voorkomen. We doorlopen en controleren alle stappen. Op onze beurt auditen wij weer onze leveranciers. Zo kunnen we altijd een stap terug traceren en garanties afgeven aan onze klanten.  

Benieuwd naar de staat van voedselveiligheid in Nederland?
Vraag het rapport aan.

Dit 28 pagina's tellende document bundelt interessante cijfers, statistieken en geeft duiding over de staat van voedselveiligheid in Nederland. Relevante informatie voor elke food professional.

 

Lees ook onze blogs over: Wet- en regelgeving |  Hygiënisch ontwerpen

Berry en Edwin voor het nieuwe industrial plastics center of expertise in Ede.

Niet een ‘verhaal’, maar een werkwijze 

Onze boodschap richting de markt is: kijk naar je proces en zorg dat je het op orde hebt. Heb je daar hulp bij nodig, dan komen wij als ERIKS Application Engineers graag meekijken. Wij nemen onze jarenlange ervaring mee en hebben talloze inzichten bij food klanten. We leiden je door het doolhof van de EC1935/2004-wetgeving. 

Eerlijk is eerlijk: wil je dit op orde hebben, dan moet je aan de bak. Gelukkig ondersteunen we je daarbij. Wij zetten traceability op tot aan de grondstoffenproducent. Maar ook de klant zal zijn eigen registratiesysteem moeten opzetten. Het is niet een ‘verhaal’ wat we even komen vertellen – het is een werkwijze. 

Tot slot nog een voorbeeld uit onze praktijk: een bedrijf heeft veel kunststofmaterialen in bakken liggen waar niemand van weet waar het vandaan komt of waarvoor het geschikt is. Eigenlijk moet men dit allemaal weggooien en opnieuw bestellen met een certificaat. Uiteraard vinden wij dit een mooie order, maar is het bedrijf daar nou echt mee geholpen? Als het beheer en registratie niet wordt aangepast, dan zit je binnen no-time weer met hetzelfde probleem. Materialen komen door elkaar te liggen. Mag dat, kan dat? Er is dus werk aan de winkel voor een bedrijf dat aan de slag wil met traceability. Maar wij zijn er om je daarbij te helpen.

Van een korrelgranulaat tot het materiaal dat bij ons de deur uitgaat: zo precies werken wij. Dat trekken we door tot het bij de afnemer de deur uitgaat. We documenteren het hele proces, dát is waarom bedrijven graag met ons in zee gaan. 

Uitnodiging

We willen je daarom uitnodigen om een afspraak met ons te maken. Bezoek ons splinternieuwe industrial plastics Center of Expertise in Ede. We zijn volledig operationeel in juni 2020. Daar laten we letterlijk zien wat er bij traceerbaarheid in de keten komt kijken. Je krijgt bij ons een uniek kijkje in de keuken, en samen doorlopen we de pijnpunten rond traceability. Meer weten of een afspraak maken?

Meer informatie of een afspraak maken?

Je kan bellen met Berry of Edwin of vul het formulier in en zij nemen contact met jou op.

Berry Kragt T +31 88 855 92 46 

Edwin van Nieuwenhoven: T +31 6 53 17 87 37 

 

Gerelateerde artikelen

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.